08/05/2023

Smart buildings, een stap richting een duurzame toekomst?

 

 

 

Smart buildings maken steeds meer hun intrede in de bebouwde omgeving, maar kan dit een gebouw duurzamer maken? Om hier een antwoord op te vinden is het belangrijk om te weten wat zo'n smart building nu precies 'smart' maakt. 

 

WAT IS EEN SMART BUILDING?

Smart buildings of slimme gebouwen zijn uitgerust met technologieën die gericht zijn op het optimaliseren van het gebruik van dat gebouw. Via sensoren worden gegevens over het gebruik van het gebouw verzameld. Deze gegevens worden geanalyseerd en worden gebruikt om processen te automatiseren. Dit kan in combinatie met allerlei andere slimme toestellen en systemen, zoals verlichting, verwarming, ventilatie, beveiliging en toegangscontrole. De data die wordt verzameld wordt eveneens gedeeld met de gebruiker zodat hij vanop afstand nodige acties kan ondernemen.

DATA-ANALYSE BIJ EEN SMART BUILDING

Een belangrijk onderdeel van deze technologieën is de verzameling en interpretatie van de verzamelde data. Door data te verzamelen en correct te analyseren kan energie efficiënter beheerd worden, veiligheid verhoogd worden en algemene gebruikerservaring geoptimaliseerd worden. Dit resulteert in betere prestaties op alle vlakken waarbij finaal ook geld kan bespaard worden.

Data wordt verzameld door middel van sensoren en andere meetapparatuur waardoor gegevens over bijvoorbeeld het energieverbruik, de temperatuur, de bezetting en de beveiliging van het gebouw beschikbaar worden. Dit geeft de eigenaar of beheerder van het gebouw inzicht in hoe het gebouw wordt gebruikt en waar verbeteringen mogelijk zijn.

Echter, de verzameling van data is niet voldoende om de prestaties van een slim gebouw te verbeteren. Het is ook belangrijk om deze data te interpreteren en de juiste acties te ondernemen. Door middel van analyse van de data kunnen inefficiënties en problemen worden opgespoord en opgelost, waardoor het gebouw beter presteert en efficiënter wordt beheerd.

Een voorbeeld van het belang van data-interpretatie in slimme gebouwen is wanneer men tijdens deze analyse opmerkt dat bepaalde vergaderzalen ongebruikt blijven. Deze ruimte kan opnieuw geëvalueerd worden en kan door een andere functie worden ingevuld. Ook verlichtings- en verwarmingssystemen kunnen opgevolgd worden wanneer deze gebruikt worden. Via automatisering kan onnodig energieverbruik worden vermeden. Ook voor veiligheidssystemen kan deze data-analyse nuttig zijn. Het gebouw kan automatisch op een bepaald uur worden afgesloten, toegangskaarten kunnen bepaalde ruimtes verbieden, …Bovenkant formulierOnderkant formulier

HOE MEET IK HOE ‘SMART’ MIJ GEBOUW IS?

Om te bepalen hoe slim een smart building effectief is, is er een indicator nodig. Die brengt diverse zaken in kaart: de capaciteit van een gebouw(deel) om zijn werking aan te passen aan de noden (gezondheid, comfort, welzijn) van de bewoner/gebruiker, om de energie-efficiëntie te optimaliseren, en om de werking van de installaties aan te passen aan signalen van het openbaar net (energieflexibiliteit).

De SRI neemt een speciale plaats in onder die indicatoren, omdat de Europese overheid zelf initiatiefnemer is om een tool te ontwikkelen die als standaard voor heel Europa kan dienen. Wil je meer weten over SRI? Lees dan hier verder.

MEER INFO

Meer weten over Smart Buildings? Neem contact op met onze expert Wim Boone via wim.boone@ingenium.be of bel naar 050 40 45 30.