Jan Desmet

“We situeren ons op het einde van de vorige eeuw, toen ik als pas afgestuurde ingenieur bouwkunde aan de slag ging bij Epsilon. Dat voormalig zusterbedrijfje van Ingenium trok toen al de kaart van duurzaamheid en energiebesparing, iets wat ondertussen helemaal verankerd is in het DNA van de Ingenium Group.  Voor mij was dit achteraf bekeken een ideale leerschool.  Ik kon me uitleven in de realisatie van kleinere projecten, van stookplaatsrenovaties tot relightingstudies.  Ook klantencontact met de verschillende stakeholders in die projecten maakte al snel deel uit van mijn takenpakket.  

JD

Zo kon ik doorgroeien naar het samenwerken in grotere en uitdagende projecten.  Het geeft me nu nog steeds veel voldoening om de realisaties uit de beginjaren te bewonderen bij het toevallig voorbijrijden.  Een (bouw)project tot leven zien komen en daarna tot voldoening van de klant in gebruik zien nemen, blijft voor mij het mooiste dat er in onze job bestaat.”

“Ik moet zowat de 20e medewerker bij Ingenium geweest zijn. Toen we zoveel jaar later met een 60-tal waren, werd het bedrijf klaargestoomd voor verdere groei.  De werking in business units deed zijn intrede en ik kreeg de kans om hiervoor intern te solliciteren.  Zo kon ik Business Unit Manager ‘Buildings’ worden, het engineeringluik van niet-zorggebouwen zoals kantoren en scholen.  Het feit dat in deze rol, naast het technische aspect, ook het inter-menselijke element belangrijk is, sprak me meteen aan.  Het verantwoordelijkheidsgevoel voor een groep mensen, hen mogen begeleiden in hun verdere ontwikkeling in combinatie met het uitwerken van de strategische bedrijfsdoelstellingen heeft mij ook de kans gegeven om te groeien als persoon. Vandaag ben ik COO, de ‘onderkapitein’ op dit mooie schip. Samen met onze CEO Nicolas stippelen we de strategische richting van Ingenium verder uit, waarbij ik me meer concentreer op de domeinen operations, hr en planning.”

“Ik ben het levend bewijs dat je kunt groeien in dit bedrijf.  Elke dag zit vol opportuniteiten, aan elkeen om voor zichzelf de keuzes te maken die hem/haar gelukkig maken.  Het is hard werken. Soms heb je tegenslagen. Daar moet je je over zetten. De successen moet je vieren. Zelf word ik blij als ik mensen zie groeien en bloeien. Ik werk er elke dag aan om het iedereen bij Ingenium zo aangenaam mogelijk te maken, zodat men kan doen wat men graag doet en ook eigen dromen kan waarmaken.”

“Wat me altijd opvalt als ik terugkijk, is dat ik heel snel in het bad gesmeten ben en verantwoordelijkheid heb mógen nemen. Die vrijheid van het mogen invullen van je verantwoordelijk takenpakket heb ik altijd als stimulerend ervaren.  Dit wil ik ook graag als motivatie doorgeven aan de collega’s.  Bij Ingenium moet je niet wáchten om verantwoordelijkheid te krijgen of op te nemen. Je moet de kansen grijpen.”

“We geloven als bedrijf enorm in de ontwikkeling van eigen mensen. Toen als Business Unit manager een medewerker voor het eerst uit mijn team vertrok, vroeg ik me af wat ík verkeerd had gedaan. Vandaag bekijk ik dat helemaal anders. Ik besef nu dat we mensen die zelf vertrekken ooit zullen terugzien, in een nieuwe rol en wellicht in dezelfde sector. We kunnen ze dus maar beter goed opleiden en verzorgen zodat ze later met een warm hart op hun jaren bij Ingenium terugkijken en onze ambassadeurs worden.”

“De peters/meters en de projectcoaches die aan nieuwe rekruten worden toegewezen, vind ik super belangrijk. Toen ik hier startte, in een warm nest van 20 collega’s – vond ik rap mijn plaats. Voor een medewerker die vandaag bij Ingenium start in een groot huis met meer dan 90 bewoners, is het een heel ander verhaal.  Dan is het niet altijd evident om op het juiste deurtje aan te kloppen. Het is dan ook cruciaal om dan de steun te hebben van mensen die je wegwijs maken in de organisatie.”

“Hoe we het familiaal karakter bewaren terwijl Ingenium groeit? Door opnieuw in teams van 10 à 15 medewerkers te gaan werken, met telkens iemand die meer operations-, hr- of salesgericht is. Het zorgt voor een ‘nestgevoel’ met collega’s die je zowel op werkvlak als privé in vertrouwen kunt nemen. Bovendien is de organisatiestructuur supervlak: je hebt de teams, en daarnaast mij als COO en Nicolas als CEO. Onze deur staat altijd open.”

“Het zijn geen loze woorden, dat we een mensgerichte organisatie zijn. Je merkt het dag in, dag uit, in hoe we met mensen praten, zowel intern als extern. Mensen zijn geen ‘tool’. We luisteren, en al moeten we soms eens ‘nee’ zeggen, toch kan hier heel veel. Je wordt ook echt geapprecieerd, als mens en als collega. Collega’s die nauwelijks andere werkervaring hebben, vinden dat vaak logisch, maar dat ís niet zo. Ik hoor het vaak in mijn familie- en vriendenkring, dat je bij een groot bedrijf of een multinational een nummer bent. Hier kent iedereen de collega’s bij naam.”

“Ondernemerschap wordt bij Ingenium geapprecieerd, gewaardeerd, verloond en beloond. ‘Loon naar werk’ betekent hier échte appreciatie, zowel op menselijk vlak als in je portemonnee. We werken hier niet met barema’s en anciënniteit volgens leeftijd. Wat je doet en betekent voor het bedrijf, is bepalend.”

“Work hard, play hard: het is een dooddoener, maar de feestjes die ik al gehad heb bij Ingenium, zijn wel legendárisch!” (lacht) “Hopelijk kunnen we daar post-corona weer mee aanknopen.”

“Naast het familiaal en mensgericht karakter van Ingenium, zou ik vandaag zeker opniéuw voor Ingenium kiezen omdat we aan de wieg staan om de wereld te veranderen en duurzamer te maken. Het is als ingenieur een privilege om in de frontlinie te staan en het verschil te maken. Dat we die kaart van duurzaamheid trekken, is omdat we ervan overtuigd zijn dat we net dáár toegevoegde waarde brengen voor onze klanten en voor de gemeenschap in bredere zin.”

“Ik zie Ingenium in de toekomst nog meer evolueren naar een netwerkorganisatie. Een spin in het web van meerdere bedrijven en bedrijfjes, elk met hun eigen expertise, waarbij we op een coachende manier jonge mensen de kans geven om ook hun ondernemerschap te laten botvieren.”