Eddy De Baets

“In oktober werk ik 30 jaar bij Ingenium. Ik ben begonnen als ontwerpingenieur elektriciteit, zowel sterkstroom als zwakstroom, de twee domeinen waarin ik was afgestudeerd. Later werd ik als expert zwakstroom verantwoordelijk voor het bijhouden en voortdurend updaten van alle kennis rond dat thema. Vandaag draag ik bij Ingenium verschillende petjes. Ik ben al 20 jaar projectmanager, waarbij ik zowel naar de klant toe als intern de planning en het budget van heel wat projecten moet bewaken. Die kennis geef ik ook door aan onze junior projectmanagers. 

EDB

Ik ben ook expert culture and heritage buildings. De wereld van onroerend erfgoed, musea en culturele centra is altijd een van mijn grote interesses geweest. Ik blijf het een mooie uitdaging vinden hoe we moderne technologie op een stijlvolle manier kunnen integreren in de vaak prachtige architectuur van die gebouwen. Een ander petje is dat van business director marketing: ik stuur de externe marketing aan, en zorg er ook voor dat de collega’s intern op een verbindende manier communiceren. Ten slotte ben ik ook lid van het Besturend Team van Ingenium. ”

“Ik heb mijn nek uitgestoken om de verantwoordelijkheden die ik vandaag heb op te nemen. Als je een idee hebt, mag je dat naar voor brengen en als er geoordeeld wordt dat het ook goed is voor Ingenium, krijg je de tijd en ruimte om het verder te ontwikkelen. Zo mocht ik naar tal van evenementen gaan om me in de cultuurwereld in te werken en er mensen te leren kennen. Voor de internationale expansie maakte ik samen met Nicolas, onze CEO, een plan van aanpak, en daarna kon ik mijn vleugels uitslaan om in het buitenland contacten te gaan leggen. Er liggen hier altijd kansen. Als je ze wíl grijpen, kun je ze grijpen. De manier waarop ik in die 30 jaar gegroeid ben, is echt ongelofelijk. ‘k Had dat nooit verwacht van mezelf. Zo was ik tamelijk bedeesd toen ik hier begon. Je had mij 30 jaar geleden niet moeten vragen om te spreken voor 200 mensen, terwijl ik dat nu zelfs gráág doe.” (lacht)

“Het is omdat ik al die verschillende functies heb kunnen doen, dat ik hier na 30 jaar nog werk. En omdat geen enkele dag en geen enkele week hier dezelfde is. Ik heb behoefte aan verandering en afwisseling."

Uit contacten met mensen haal ik mijn energie. Ik zou niet kunnen aarden als ik hier elke dag op een bureau zou moeten zitten. Ook uit het coachen van jonge collega’s haal ik veel voldoening. Hen op weg helpen om projecten zelfstandig aan te pakken, en dat volgens ‘de Ingenium Way’, vind ik heel fijn. Ik ga niet ontkennen dat ik er ooit aan gedacht heb om een andere job te zoeken. Maar de bekommernis voor de mens achter de medewerker is hier bijzonder groot en ik sta ook 100 procent achter de duidelijke waarden van Ingenium. Mijn besluit staat dus vast: ik ga hier niet meer weg.” (lacht)

“Eigen aan Ingenium is de vlakke structuur en de gemoedelijke manier waarop hier met mekaar wordt omgegaan. Er is respect voor ieders mening, en als je met goeie argumenten afkomt, zijn ook de verantwoordelijken nooit te beroerd om hun ongelijk toe te geven. Ingenium samen beter maken en verder doen groeien, staat vér boven individueel scoren."

"Veel collega’s – zeker die van de oudere generatie – zijn vrienden geworden en zullen dat ook altijd blijven. Maar ik vind het ook fantastisch om met de jónge generatie samen te werken. Hun enthousiasme en het feit dat ze echt omwille van onze waarden en de focus op duurzaamheid voor Ingenium gekozen hebben, maakt me telkens opnieuw gelukkig. Het is heerlijk om met hen samen te eten, hun verhalen te horen, en hen te vertellen wat ik in die 30 jaar allemaal heb meegemaakt, zowel tijdens als naast het werk.” (lacht)

“Die focus op duurzaamheid is echt wat ons onderscheidt als ingenieursbureau. Wij kunnen een verschil maken, en het is ook nódig om dat verschil te maken."

"Bovendien is dit geen façade. In alles wat we doen, zijn we doordrongen van duurzaamheid. En dit zowel in de projecten voor onze klanten als in onze eigen bedrijfsvoering. Dat vind ik enorm belangrijk, dat dit een écht bedrijf is. ‘Walk your talk.’ Ik houd zelf van oprechtheid en kan absoluut niet tegen hypocrisie.”