Joris Dedecker

“Na mijn studies voor ingenieur-architect ben ik in 2013 bij Ingenium begonnen. Wat me opviel toen ik hier solliciteerde, waren de heel aangename, warme gesprekken. Het was een groot verschil met de gesprekken die ik in andere bedrijven had. Daar moest ik ook in elke volgende ronde telkens opnieuw mijn verhaal doen aan een nóg hogere manager. Hier merkte ik direct dat er niet zo’n managementhiërarchie maar net een horizontale structuur is, waarbij je dichter bij de mensen staat. Dat heeft voor mij de knoop doorgehakt om bij Ingenium te starten. Ze hadden bovendien net het kantoor in Leuven geopend – waar ik toen woonde – dus ik had zicht op een mooie werkplek dicht bij huis.”

JDE 001

“Mijn huidige job is ‘project manager energy & sustainability’, waarin ik 3 verschillende activiteiten combineer. Ik maak energiemasterplannen voor onder meer ziekenhuis- en universitaire sites en voor stadswarmtenetten. Het is een langetermijnvisie om fossiele brandstoffen af te bouwen, waarbij ik het team van de klant begeleid om via concrete stappenplannen hun doel te bereiken. Daarnaast begeleid ik lokale overheden en hun stakeholders met gelijkaardige masterplannen rond warmtebeleid, maar dan voor hele wijken of zelfs het vollédige grondgebied. Zo maakten we al een globale oefening voor Mechelen, en meer op warmtenetten toegespitste studies voor onder meer Antwerpen en Brugge. Het kan ook gaan over nieuwe stadsontwikkelingsprojecten. Dan kijken we met de stad en de projectontwikkelaar welk energieconcept daarvoor de beste oplossing is. Ten derde werk ik ook aan meer tóegepaste haalbaarheidsstudies van energie, waarbij een bouwheer bijvoorbeeld een nieuwe koel- of verwarmingscentrale met groot vermogen wil en de mogelijke duurzame opties wil kennen. Dat is veel meer in detail, en mondt soms ook uit in het begeleiden van mijn collega’s bij het concrete technisch ontwerp. Eigenlijk kun je zeggen dat ik zowel bezig ben met projecten op het niveau van een hele stad, als met het laatste kraantje van een specifieke installatie.” (lacht)

 

“Ik heb altijd gezegd: ‘De dag dat ik niets meer bijleer bij Ingenium, stop ik.’ Wel, die dag is absoluut nog niet aangebroken.” (lacht) “Ik heb in die 10 jaar al bijzonder veel mogen bijleren, niet enkel op technisch maar ook op sociaal vlak, over samenwerken met individuele en zelfs grote groepen van mensen, en over het begeleiden en coachen van mensen. Maar ook de collega’s inspireren. Door samen te werken leren we bij van elkaar. Wanneer ik een project heb afgerond, stuur ik een mailtje rond om de collega’s te informeren. En een paar keer per jaar organiseren we inspiratieplatforms, waarbij we ideeën of zaken die we in projecten of in de media zijn tegengekomen met mekaar uitwisselen. Ingenium is één grote kennisorganisatie: iedereen heeft een klein stukje van die kennis in huis, en door dat allemaal samen te brengen, kunnen wij een antwoord bieden op heel veel en heel diverse vraagstukken.”

 

“Ik heb hier van in het begin heel veel kansen gekregen en verantwoordelijkheid kunnen nemen. Vrij snel mocht ik zelfstandig naar klanten gaan en projecten leiden, uiteraard met het hele Ingenium-netwerk achter mij. De projecten werden ook steeds complexer, net als de klanten, want vaak begeleid ik nu een breed spectrum aan stakeholders in een project. Dat vind ik heel fijn en boeiend. We werken op energie, maar vaak komen er ook vragen rond water of rond cocreatie. Dan is het interessant om projectmanager te zijn en die externe partijen te kunnen betrekken, maar tegelijk ook van hén veel te leren.”

 

“Ingenium is echt een warm nest. In elk kantoor voel ik me heel welkom. Altijd zijn er collega’s die vragen hoe het met me gaat en hoe de projecten lopen. Ik vind het erg belangrijk dat ik mij góed voel op mijn werkplek, met collega’s waarmee je ook overeenkomt over onderwerpen die niets met de werkinhoud te maken hebben. En ook al liggen de onderwerpen waaraan we in de projecten werken soms ver uit elkaar, toch voel je je hier altijd een deel van het geheel. Het gevoel bij mijn sollicitatie dat ik hier in een warm nest zou terechtkomen, blijkt ook in de dagelijkse praktijk zo te zijn.”

 

“Dat nieuwe collega’s hier inhoudelijk worden gecoacht, vind ik heel goed. Ik ben zelf ook voor een aantal mensen het vast aanspreekpunt wanneer het over energie gaat. Het is vaak leuk om te zien hoe ze evolueren: beginnen van nul en na een half jaar al zelf een project uitwerken, eerst voorzichtig initiatief nemen en het na een tijdje bij wijze van spreken uit je handen willen trekken.” (lacht) “Maar zelf heb ik ook niet alle wijsheid in pacht, dus verwijs ik vaak door naar andere collega’s. Voor de coachees is het handig om altijd te weten waarnaartoe.”

 

“Werken bij Ingenium zal nooit bandwerk worden. Er wordt niet alleen gezégd dat we aan ‘nie geweune’ projecten meewerken, maar het ís ook zo. Een project waar we ons niet mee zouden amuseren, zal hier niet worden aangenomen. Het zijn zotte onderwerpen waar we mee bezig zijn, en het geeft me veel voldoening om de klanten die er dagelijks met hun neus op zitten vanuit mijn helikoptervisie een nieuwe blik op hun site te laten werpen. Ook met mensen intern en extern samenwerken en ideeën samenleggen om tot een nog stérker idee te komen, vind ik heel fijn.”

 

“Hoe mijn werkdag eruitziet, verschilt van periode tot periode en van dag tot dag. Het is meestal de balans zoeken tussen heel wat externe en interne meetings, en mijn eigen werk. In het kantoor in Antwerpen proberen we de middagpauze altijd samen te nemen. Het gebeurt ook dat ik de hele dag op locatie ben bij de klant, voor workshops om tot een bepaalde visie te komen, of om hun installaties te leren kennen. Ik heb al mogen werken in de Senaat, het Vlaams Parlement, de Ancienne Belgique, de Landcommanderij Alden Biesen en tal van universiteiten en ziekenhuizen. Die afwisseling van decor maakt het plezant, net als het feit dat je niet elke dag aan je bureau zit.”

 

“Wat er ook zo plezant is aan werken bij Ingenium, zijn de plekken waar de kantoren zijn. In Antwerpen – waar ik de meeste tijd ben – zitten we in een supermooi herenhuis in een fijne wijk. Een unieke plek in de Metropool. En ook het hoofdkantoor in Brugge is een superfijne plek. Nicolas kiest dat wellicht bewust: dichtbij het station, en gebouwen die inspireren. Ik werk veel liever in zo’n gebouw dan in een anoniem kantoorgebouw. Dat is een unieke kwaliteit van Ingenium die ik heel erg apprecieer.”